De Dinkey Dongle, in de vorm van een USB dongle, biedt u licentiebeheer en gaat het illegale gebruik van uw software of PDF bestand tegen (copy protection / kopieerbeveiliging) door deze te koppelen aan een hardwarematige sleutel. Effectief komt het er op neer dat u een slot plaatst op uw eigen software en dat de dongle fungeert als sleutel. Hierdoor kunt u bepalen wanneer uw software door wie gebruikt wordt onder door u in te stellen voorwaarden.
Het grote voordeel van een dongle, ten opzichte van softwarematige beveiliging, is dat het gebruik transparant en gemakkelijk is. De software mag gekopieerd worden, er kunnen back-ups gemaakt worden, er kan van systeem veranderd worden, allemaal zonder problemen. Heeft men een dongle dan zal het gewoon werken. Zonder dongle heeft men aan de software niets.

De Dinkey Dongle kenmerkt zich door een aantal unieke aspecten

 • De Dinkey Dongle is driverless, extreem veilig en is een van de meest betaalbare dongles.
 • De software voor het beveiligen van uw programma of PDF s is eenvoudig in het gebruik, duidelijk en overzichtelijk.
 • Programmeren is doorgaans niet nodig. En voor die gevallen waarbij dat wel nodig of gewenst is, wordt voorbeeldcode meegeleverd.
 • De beveiliging is o.a. gebaseerd op smartcard technologie. Dit is een uiterst veilige en bewezen methode.
 • Het geheel bevat zeer sterke anti-debug code.
 • Alle communicatie tussen de dongle en de software is zwaar versleuteld met een mix van RSA encryptie en 128 bit encryptie. Dit omvat een public en private key mechanisme waardoor een hacker, zelfs als ooit de RSA public key is gekraakt, nog steeds de private key niet heeft. Een dongle kan dus nooit geëmuleerd worden.
 • Er zijn krachtige technieken toegepast voor het beveiligen van de communicatie tussen uw en onze code. Vaak is dit juist de zwakke plek bij de meeste dongles. Zo kunt u alle API aanroepen bijvoorbeeld versleutelen. Dat kan met geen enkele andere dongle.
 • Indien gewenst is het mogelijk om door het verstrekken van een eenmalige code aan de klant, de parameters van de beveiliging aan te passen. Zo kunt u bijvoorbeeld een verloopdatum veranderen of programma's aan de beveiliging toevoegen.
 • De dongles zijn geschikt voor Windows, Mac én Linux systemen
 • De MINI versie van de dongle is extreem klein, zo klein als de ontvanger van een draadloze muis. Het formaat van de standaard dongles is eveneens compact (50 x 16 x 8 mm).
 • Naast de standaard Dinkey Dongle Pro is er ook een FD-serie. Dit is een combinatie van een dongle en een USB flashdisk in een.
 • Bij ons krijgt u gratis levenslange updates en ondersteuning.

Versies
De Dinkey Dongle Pro is er in drie varianten, ieder met hun eigen functionaliteiten. Zowel in de vorm van een normale USB stick en in MINI vorm.

De FD versie heeft tevens een 8GB flash drive in zich. Dit maakt het mogelijk om een dongle uit te leveren met alle software op diezelfde dongle.

Dinkey Pro Lite en FD Lite
Deze Dinkey Dongle Lite beschikt over een eigen uniek serienummer, over een "hardcoded" niet te wijzigen code die u zelf kunt opgeven én een klant gebonden serienummer (alle dongles die u ooit besteld hebben dus uw eigen unieke serienummer). Het is mogelijk te beveiligen op het unieke serienummer, het eigen serienummer of op de door opgegeven code. Ideaal voor massaduplicatie dus. Of u beveiligt voor alleen die specifieke dongle voor een één op één situatie.

Dinkey Pro Plus en FD Plus
De Dinkey Dongle Plus biedt alles wat Lite ook heeft maar biedt daarnaast de mogelijkheid om extra zaken in te stellen zoals verloopdata, aantal keren opstarten, etc.
Bij dit type kan ook informatie geschreven worden in de beveiligde "data area". Totale ruimte is 8K. Dit beveiligde geheugen is verborgen voor de eindgebruiker en alleen toegankelijk via uw beveiligde software middels de API.
Het is mogelijk om 255 verschillende programma's of modules te beveiligen, met afzonderlijke parameters en tot 20 verschillende algoritmes.
De dongle kan gebruikt worden voor het versleutelen van alle data die u schrijft naar of leest vanuit de dongle. Alle encryptie wordt door de dongle zelf uitgevoerd.

Dinkey Pro NET en FD NET
De Dinkey Dongle NET heeft dezelfde specificaties als de Dinkey Dongle Plus maar is specifiek geschikt voor netwerksituaties zodat u slechts één Dongle nodig heeft voor het gehele netwerk. Een bepaalde machine wordt toegewezen als Dongle Server (dit hoeft geen echte server te zijn) waarop een programma draait dat de dongle kan uitlezen voor de andere systemen (clients).

De Dinkey Dongle biedt een uitermate veilige kopieerbeveiliging én geeft flexibele controle over het gebruik van uw software door middel van een kleine hardwarematige sleutel (de dongle) die op een USB poort van een PC wordt geplaatst.

Simpel en eenvoudig.
Wij zijn ons er erg van bewust dat een softwarekopieerbeveiliging een zo probleemloos mogelijke oplossing moet zijn. De Dinkey Dongle is dan ook op deze basis ontworpen. Het is belangrijk dat het gebruik en de werking volledig transparant zijn voor de gebruiker. Als uw klant een probleem heeft met de dongle, dan heeft u een probleem. En dat willen wij voorkomen. Daarom werkt de Dinkey Dongle op alle systemen. Het kleine formaat van de Dinkey Dongles speelt hierbij een belangrijke rol. Zeker als een dongle gebruikt wordt i.c.m. een notebook is de MINI variant ideaal. Simpel en eenvoudig betekend ook dat de dongle snel en eenvoudig te implementeren moet zijn als u uw programma's wilt beveiligen. Er zijn géén of kleine aanpassingen nodig aan uw programmatuur. U hoeft alleen maar de relevante beveiligingsparameters in te geven. Het aanbrengen van de beveiliging zelf is een kwestie van seconden. Het is ook mogelijk om software in bulk te beveiligen. U hoeft dan niet steeds iedere dongle afzonderlijk te programmeren. Dit scheelt enorm in tijd en maakt uitleveren van beveiligde software, snel en eenvoudig.

Sterke beveiliging
De Dinkey Dongles zijn volgens een uitgekiend en uniek systeem ontworpen wat garant staat voor uitstekende beveiliging. Vaak zie je bij andere beveiligingssystemen dat de communicatie tussen de software en de dongle het zwakste punt vormen. Dit is zeker niet het geval bij de Dinkey Dongle. Microcosm (de producent van de Dinkey Dongle) richt zich al sinds 1989 uitsluitend op het ontwikkelen van softwarekopieerbeveiliging. De hierbij opgedane ervaring op het vlak van sterke anti-debug technieken en geavanceerde encryptie methodieken hebben sterk bijgedragen aan het ontwikkelen van een uiterst veilig Dinkey Dongle systeem. Onder water wordt encryptie op verschillende manieren toegepast. Zo wordt ieder door u beveiligd product op een andere manier versleuteld. Encryptie kan zelfs uniek gemaakt worden per klant. Door deze methodiek wordt het voor een hacker vrijwel onmogelijk om een beveiliging te kraken én sluit dit een "generieke crack" uit.

Hoe werkt het?
Een dongle is een klein stukje hardware dat past op de USB poort van een PC. Het is onderdeel van een geavanceerd systeem voor het beveiligen van uw programmatuur. Iedere Dinkey Dongle heeft een uniek serienummer wat gekoppeld kan worden aan uw software. Wanneer het beveiligde programma wordt gestart, zal het kijken of er een dongle aanwezig is en of deze geldig is voor die programmatuur. Is dit het geval, dan zal de software gewoon starten. Is dit niet het geval, dan zal de software stoppen of kan als demoversie verder gaan.

Dinkey Dongle Lite
Dit is de eenvoudigste dongle.
Wanneer u de eerste keer uw software besteld, krijgt u een uniek serienummer toegewezen. Dat is uw "Software Developers Serial Number". Iedere dongle die u besteld bevat eveneens datzelfde serienummer. Zo kan een ander nooit met zijn Dinkey Dongle programmatuur dongles programmeren die met uw software kunnen werken. U kunt uw software beveiligen door deze te koppelen aan alleen dit unieke nummer en verder niets. Iedere dongle door u geleverd is dan geschikt om uw software te laten werken.
Iedere dongle bevat ook een uniek serienummer. Programmatuur kan beveiligd worden voor dit serienummer. Dit maakt een één-op-één situatie. Iedere klant heeft dan zijn eigen dongle en die werkt alleen met zijn eigen software. Het is mogelijk ook upgrades aan dit serienummer te koppelen.
Er is nog een derde methode. Als u de DD Lite besteld dient u een code op te geven. Dat kan gewoon een productnaam zijn. Deze wordt dan door ons hard gecodeerd in de dongle. Vervolgens kunt u uw programmatuur beveiligen voor die specifieke code. Zo kunt u onderscheid maken tussen verschillende programma's. Dit is met name handig indien u grote hoeveelheden software wilt beveiligen. U beveiligd dan eenmalig uw programmatuur om te kunnen werken met een bepaalde code. De software zelf, hoeft u dan dus maar eenmalig te beveiligen waarna u deze kunt massadupliceren. Bij het uitleveren van de software hoeft u dan alleen maar een van uw dongles bij te sluiten uit de reeks met de juiste code.
Het Lite model biedt dus een makkelijke, veilige en goedkope vorm van beveiliging.

Dinkey Dongle Plus
Deze dongle heeft meer mogelijkheden. Naast kopieerbeveiliging en de mogelijkheid upgrades te versturen die eveneens beveiligd zijn, biedt dit ook uitgebreide controle over het gebruik van uw software. Voor ieder beveiligd programma afzonderlijk kunt u het volgende instellen:

 • Beperken van het aantal keer dat het programma mag worden gestart.
 • Een verloopdatum aangeven waarna de programmatuur niet meer mag werken.
 • Het aantal dagen opstarten beperken vanaf het moment van eerste gebruik.
 • Onderdelen van uw programmatuur aan of uitzetten door gebruik van een "features word".
 • Het toepassen van versleuteling en het versleuteld wegschrijven en aanpassen van tot 8K aan data.

U kunt de bovengenoemde parameters bepalen voor ieder afzonderlijk programma met een maximum van 255 verschillende programma's per dongle.

Het is mogelijk, door het verstrekken van een code, alle bovengenoemde parameters aan te passen. De dongle hoef dus niet teruggestuurd te worden als een gebruiker bijvoorbeeld een extra module van uw software wil gaan gebruiken.

Dinkey Net
Dit model biedt dezelfde mogelijkheden als het Plus model maar kan in een netwerkomgeving gebruikt worden om via deze ene dongle het gebruik van uw software te beheren. Zo hoeft u niet op ieder werkstation een dongle te installeren om zo het aantal gelijktijdige gebruikers te beperken. De dongle hoeft niet echt op een server geplaatst te worden. Feitelijk is ieder systeem geschikt zolang het maar bereikbaar is voor alle andere systemen.

Uitgebreide garantie
Standaard hebben al onze dongles een garantie van 5 jaar. Indien bij normaal gebruik blijkt dat een dongle defect raakt, dan wordt deze zonder discussie meteen omgeruild.

Vergelijking van de functionaliteiten

Veranderen van de instellingen op afstand
Met de Dinkey Dongle Plus en NET kunt u de beveiligingsparameters aanpassen, voor ieder beveiligd programma afzonderlijk, zo vaak u wilt, door het verstrekken van een code. Deze verstrekte code kan door de klant slechts eenmalig gebruikt worden en is uniek voor die bepaalde klant. U kunt zich voorstellen dat dit een zeer krachtige optie is. Hier zijn een aantal ideeën die u hiermee kunt verwezenlijken

Evaluatie pakket
U kunt uw volledige softwareversie naar de klant sturen als een evaluatiepakket. U hoeft niet langer een demo versie naast uw normale programmatuur te hebben. De werking van uw software stopt na de door u ingestelde tijd of na een aantal keer starten. Indien de klant besluit uw software aan te schaffen, dan kunt u door het verstrekken van een code, de beperking eenvoudig verwijderen. Zo kunt u wederverkopers voorraad laten houden voor demonstraties bij klanten zonder dat u een risico loopt.

Financiële zekerheid
Een variatie op dit thema is dat u op deze manier de garantie kunt krijgen dat u uw geld ontvangt. U stuurt uw software uit met een verloopdatum. Pas als de betaling binnen is, heft u die beperking op door het verstrekken van een code. U kunt zo ook de software bij een wederverkoper leggen op een sale-or-return basis. Verkoopt de wederverkoper niets, dan stuurt hij u alles terug. En u hebt geen risico gelopen.

Abonnementen en onderhoudscontracten
Door met verloopdata te werken, kunt u ook een abonnement aanbieden op contractbasis. Als een klant aan het einde van de periode zijn contract verlengd, verstrekt u een code waarna de software weer voor een bepaalde periode werkt.

Aanpassen van de functionaliteit van uw software
Vaak worden modulair opgebouwde programma's gemaakt. Afhankelijk van wat de klant betaald, mag deze een bepaalde module wel of niet gebruiken. Met de Dinkey Dongle hoeft u geen verschillende versies uit te leveren. U activeert alleen die modules waarvoor de klant betaald. Als hij later een module bij wil bestellen, activeert u deze door het verstrekken van een code. Dat scheelt een hoop in de productie en de logistiek.

Wilt u meer informatie of advies? Neem even contact met ons op. Wij helpen u graag verder!

Wat heb ik nodig om mijn software te kunnen beveiligen met de Dinkey Dongles?
U dient de Dinkey Dongle Software Developers Kit (SDK) aan te schaffen. Dit is een eenmalige investering. En u dient natuurlijk een aantal dongles te bestellen. Dat kunnen verschillende aantallen zijn voor verschillende soorten. Als er een nieuwe versie van de software beschikbaar komt, dan hebt u als geregistreerd gebruiker gratis recht op deze software. U ontvangt dan van ons bericht. Levenslang!

Kan niet iedereen zomaar dongles bestellen en die dan met mijn software laten werken?
Dat is zeker niet het geval. Uw Dinkey Dongle software heeft een uniek serienummer. Alle door u bestelde dongles hebben ook dat serienummer. Indien iemand dongles bestelt voor uw serienummer, zullen wij steeds controleren of dit overeenkomt met onze gegevens. Bij twijfel nemen wij contact op met de bij ons bekende contactpersoon. Hetzelfde geldt bij een aanvraag voor een nieuwe versie van de SDK.

Moet ik altijd programmeren om mijn software te kunnen beveiligen met de Dinkey Dongle?
Dat hoeft niet. Er zijn twee mogelijkheden. De Shell protectie en de API protectie. De eerste stelt u in staat om zonder programmeren uw software te koppelen aan de dongles. De API methode is juist bedoeld voor degene die liever zelf bepaalt wanneer en hoe de beveiliging wordt aangeroepen en die data uit de dongle wil lezen of er naar wil wegschrijven.

Waarom zou ik kiezen voor een dongle i.p.v. een softwarematige kopieerbeveiliging?
Er zijn drie belangrijke verschillen tussen een software- en hardwarematige beveiliging. Dit is niet de mate van veiligheid zoals velen denken. Wel belangrijk is dat bij een softwarematige beveiliging de beveiliging op de harde schijf staat. Als die crasht of per ongeluk overschreven of gewist wordt, moet de klant opnieuw contact met u opnemen om zijn beveiliging weer te activeren. Hier kan natuurlijk misbruik van gemaakt worden, zeker als u niet bijhoudt aan wie u opnieuw een activatiecode verstrekt. Het is voor u ook niet echt na te gaan of hetgeen de klant vertelt ook echt klopt. Bij een dongle is dat probleem niet relevant. De software mag gekopieerd, gewist en teruggezet worden. Zolang er een geldige dongle aanwezig is, zal deze situatie werken. Is de klant de dongle kwijt, dan is dat zijn eigen nalatigheid en zal hij voor een nieuwe dongle moeten betalen.
Het tweede belangrijke verschil is dat een dongle een fysieke beveiliging is. Daardoor is deze duurder dan een softwarematige beveiliging. De dongle moet ook daadwerkelijk naar een klant gestuurd worden. Dus beveiligde software uitleveren via het Internet zonder fysiek iets te hoeven uitleveren is bij een dongle niet mogelijk. Dit verzenden kost tijd en geld. En bij een defect (wat hoegenaamd niet voor komt) moet de dongle worden omgeruild waardoor de klant mogelijk niet meteen verder kan.
Het derde aspect is dat een dongle een bijzonder ongecompliceerde vorm is. Zit de dongle er in dan werkt het beveiligde programma. Heeft iemand geen dongle, dan is het programma onbruikbaar.
Het is makkelijk switchen tussen verschillende systemen (thuis en werk).
Er is geen contact of online verbinding nodig voor het verstrekken van een licentie, dus kan een klant uit een andere tijdzone makkelijk starten met zijn programma zonder dat u iets hoeft te verstrekken. En het is ook niet complex. Het plaatsen van de dongle in een USB poort en het starten van uw beveiligde programmatuur is voldoende. Er hoeven geen codes doorgegeven te worden. Het ingeven van een code kan ook niet verkeerd gaan. De uitleg is ook super eenvoudig.
Bovenstaande aspecten zijn belangrijk bij het bepalen van uw keuze voor de vorm van de beveiliging. Indien u hulp wilt bij het maken van een goede keuze, kunt u vanzelfsprekend contact met ons opnemen. Wij helpen u graag verder!

Kan ik Windows, Linux en Mac programma's beveiligen? 32-bits en 64-bits?
Ja, de Dinkey Dongles kunnen gebruikt worden voor alle Windows versies, uitgezonderd CE en Pocket PC en RT. Ook Linux en Mac zijn ondersteund. Voor Apple MAC OS hebben wij andere dongles beschikbaar..

Welke programmeertalen worden ondersteund?
Alhoewel het doorgaans niet nodig is om te programmeren, worden alle gangbare programmeertalen, inclusief Java, ondersteund. Van alle gangbare programmeertalen wordt voorbeeldcode bijgeleverd.

Hoe veilig is het Dinkey Dongle systeem?
Een niet te kraken systeem bestaat niet. Maar het Dinkey Dongle systeem is een van de veiligste kopieerbeveiligingssystemen die verkrijgbaar is. Wij zijn niet bekend met enige vorm van emulatie- of kopieerprogramma's voor de Dinkey Dongle.

Hoe compatibel zijn de Dinkey Dongles?
Compatibiliteit was erg belangrijk bij het ontwikkelen van de Dinkey Dongles. De USB standaard garandeert compatibiliteit omdat iedere USB apparaat apart wordt benaderd. Een conflict is hierdoor vrijwel uitgesloten. En de dongles zijn driverless.

Hoe zit het met back-ups?
Uw klant mag zoveel back-ups maken als hij wil. Zonder dat er een correcte en geldige dongle aanwezig, kan hij de software niet gebruiken.

Kan ik mijn software ineens in grote hoeveelheden beveiligen zonder iedere dongle apart te moeten programmeren?
Met alle Dinkey Dongle modellen is dit mogelijk. U kunt uw software eerst beveiligen en daarna in de gewenste hoeveelheid dupliceren. U kunt uw software beveiligen voor uw eigen DD serienummer (dit is voorgeprogrammeerd in al uw dongles) of u kunt een set bestellen met een bepaalde door u opgegeven code zodat u bijvoorbeeld bij het programma "Nederlands" een dongle kunt leveren uit de groep met de code Nederlands en voor het programma "Engels" de code Engels. Voor de Dinkey Dongle Plus of NET is hetzelfde mogelijk, zij het op een iets andere manier. Deze dongles bieden meer functionaliteit, zoals bijvoorbeeld een verloopdatum, en die waardes staan natuurlijk niet ingevuld bij een standaard geleverde dongle.

Hoe gaat het als ik een upgrade van mijn programma wil uitsturen?
Het is mogelijk om uw upgrade te beveiligen zonder dat u een nieuwe dongle hoeft uit te leveren. Zolang de beveiliging, het "slot" op de programmatuur, past op de bij de klant reeds aanwezige dongle, zal deze de software upgrade kunnen gebruiken.

Maar wat als niet iedereen een upgrade mag gebruiken?
Als u upgrades levert waar gebruikers bijvoorbeeld slechts een jaar gebruik van mogen maken dan kun u daar een onderscheid in aanbrengen door met een andere programmanaam te gaan werken. Bestaande gebruikers die hun contract verlengen kunnen dan een code ontvangen voor het aanpassen van de dongle (u past de verloopdatum aan indien u een Dinkey Plus of NET gebruikt of u voegt uw programmanaam van de nieuwe software toe aan de lijst van beveiligde programma's) zodat de dongle ook werkt met de nieuwe versie van uw programma. Het toevoegen van de naam van de nieuwe versie heeft als voordeel dat een klant die geen upgrade wil, de oude software toch kan blijven gebruiken. De dongle verloopt namelijk niet. Deze functionaliteit zult u zelden aantreffen bij andere dongles.

Wat als ik een programma wil toevoegen aan de lijst met beveiligde programma's?
Dinkey Dongle Plus en NET hebben de mogelijkheid een programma toe te voegen aan de lijst van programma's die in de dongle is opgenomen.

Kan ik een verloopdatum aanpassen zonder dat de dongle teruggestuurd moet worden?
Bij de Dinkey Dongle Plus en NET kunt u via het programma DINKEYREMOTE (standaard onderdeel bij de Dinkey Dongle software) een code genereren voor het aanpassen van de verloopdatum en andere parameters. De klant kan via het programma DINKEYCHANGE de code invoeren en de dongle wordt aangepast.

Kan ik na een jaar ook nog ondersteuning krijgen?
Alle geregistreerde gebruikers hebben bij ons levenslang recht op ondersteuning zonder extra kosten.

Kan ik een Dinkey Net voor 5 users ophogen naar een onbeperkt aantal netwerkgebruikers?
Dit is mogelijk. Er zijn twee modellen. Tot maximaal 5 gebruikers of onbeperkt. Binnen die range kunt u zelf het maximale aantal gelijktijdige gebruikers instellen. Als u een dongle besteld hebt voor bijvoorbeeld maximaal 5 netwerkgebruikers, kunt u bij levering aan uw klant het aantal hebben ingesteld op 3 gebruikers. Door het verstrekken van een code kunt u deze waarde ophogen tot, in dit voorbeeld, maximaal 5. Mocht deze klant nu naar 10 gebruikers willen gaan dan kunt u die dongle door het verstrekken van een door ons aangemaakte code om laten zetten naar een ongelimiteerd aantal gebruikers en het aantal voor u op 10 gebruikers zetten.

Kan ik dongles bestellen met een specifieke range?
Jazeker. Dit is namelijk erg handig bij massaduplicatie (zie boven). Toch is dit niet altijd nodig. Iedere dongle bevat namelijk een uniek "software developer's serial number" (uw eigen serienummer dus) naast het serienummer van de dongle zelf. Mogelijk is dat voldoende.

Wilt u meer informatie of advies? Neem even contact met ons op. Wij helpen u graag verder!

U weet niet zeker waar te beginnen?
Wij helpen u graag verder!