De Dinkey Dongle van Anubis IT Security, in de vorm van een USB-dongle, biedt u licentiebeheer en gaat het illegale gebruik van uw software of pdf-bestand tegen door deze te koppelen aan een hardwarematige sleutel. Effectief komt het er op neer dat u een slot plaatst op uw eigen software en dat de dongle fungeert als sleutel. Met deze vorm van kopieerbeveiliging (copy protection) stelt u zelf in wanneer uw software door wie gebruikt wordt en onder welke voorwaarden. Bovendien ontvangt u bij ons vijf jaar garantie en gratis levenslange updates en ondersteuning bij aankoop van een dongle.

De voordelen van de Dinkey Dongle

Het grote voordeel van een dongle, ten opzichte van softwarematige beveiliging, is dat het gebruik transparant en gemakkelijk is. U kopieert zonder problemen de software, maakt back-ups of verandert van systeem. Met een dongle is dit allemaal werkzaam, maar zonder deze hardwaresleutel heeft men niets aan de software. De Dinkey Dongle kenmerkt zich door een aantal unieke aspecten:

 • De Dinkey Dongle is driverless, extreem veilig en is een van de meest betaalbare dongles;
 • De software voor de beveiliging van uw programma’s of pdf-bestanden is eenvoudig in het gebruik, duidelijk en overzichtelijk;
 • Programmeren is doorgaans niet nodig. Voor de gevallen waarbij dat wel nodig of gewenst is, wordt een voorbeeldcode meegeleverd;
 • De beveiliging is onder andere gebaseerd op smartcardtechnologie. Dit is een uiterst veilige en bewezen methode;
 • Het geheel bevat een zeer sterke anti-debug code;
 • Alle communicatie tussen de dongle en de software is zwaar versleuteld met een mix van RSA-encryptie en 128 bit-encryptie. Dit omvat een openbare- en privé sleutelmechanisme waardoor een hacker, zelfs als ooit de RSA public key is gekraakt, nog steeds de private key niet heeft. Een dongle wordt dus nooit geëmuleerd;
 • Er zijn krachtige technieken toegepast voor het beveiligen van de communicatie tussen uw en onze code. Vaak is dit juist de zwakke plek van de meeste dongles. Zo versleutelt u alle API-aanroepen. Dat kan met geen enkele andere dongle;
 • Indien gewenst, is het mogelijk om door het verstrekken van een eenmalige code aan de klant, de parameters van de beveiliging aan te passen. Zo verandert u bijvoorbeeld een verloopdatum voegt u programma's aan de beveiliging toe;
 • De dongles zijn geschikt voor Windows, Mac én Linux systemen;
 • De miniversie van de dongle is extreem klein; zo klein als de ontvanger van een draadloze muis. Het formaat van de standaard dongles is eveneens compact (50 x 16 x 8 mm);
 • Naast de standaard Dinkey Dongle Pro is er ook een FD-serie. Dit is een combinatie van een dongle en een USB flashdisk in één.

Kies een dongle uit drie varianten

De Dinkey Dongle Pro is beschikbaar in drie varianten met ieder hun eigen functionaliteiten en in zowel de vorm van een normale USB-stick als in MINI-vorm.

FD-versie

De FD-versie heeft tevens een 8GB flash drive in zich. Dit maakt het mogelijk om een dongle uit te leveren met alle software op diezelfde dongle.

Dinkey Pro Lite en FD Lite

Deze Dinkey Dongle Lite beschikt over een eigen uniek serienummer, over een "hardcoded", niet te wijzigen code die u zelf opgeeft én een klantgebonden serienummer (alle dongles die u ooit besteld hebben dus uw eigen unieke serienummer). Het is mogelijk te beveiligen op het unieke serienummer, het eigen serienummer of op de door u opgegeven code. Het is dus ideaal voor massaduplicatie. Of u beveiligt alleen die specifieke dongle voor een een-op-een-situatie.

Dinkey Pro Plus en FD Plus

De Dinkey Dongle Plus biedt dezelfde mogelijkheden als de Lite. Daarnaast heeft u de mogelijkheid om extra zaken in te stellen zoals verloopdata, aantal keren opstarten, etcetera. Bij dit type kan ook informatie geschreven worden in de beveiligde "data area". De totale ruimte is 8K. Dit beveiligde geheugen is verborgen voor de eindgebruiker en alleen toegankelijk via uw beveiligde software middels de API. Het is mogelijk om 255 verschillende programma's of modules te beveiligen, met afzonderlijke parameters en tot twintig verschillende algoritmes. De dongle kan gebruikt worden voor het versleutelen van alle data die u schrijft naar of leest vanuit de dongle. Alle encryptie wordt door de dongle zelf uitgevoerd.

Dinkey Pro NET en FD NET

De Dinkey Dongle NET heeft dezelfde specificaties als de Dinkey Dongle Plus, maar is specifiek geschikt voor netwerksituaties zodat u slechts één dongle nodig heeft voor het gehele netwerk. Een bepaalde machine wordt toegewezen als Dongle Server (dit hoeft geen echte server te zijn), waarop een programma draait dat de dongle uitleest voor de andere systemen (clients).

Profiteer van flexible controle over uw software

De Dinkey Dongle biedt een uitermate veilige kopieerbeveiliging én geeft flexibele controle over het gebruik van uw software door middel van een kleine hardwarematige sleutel (de dongle) die op een USB poort van een PC wordt geplaatst.

Simpel en eenvoudig

Wij zijn ons ervan bewust dat software- en kopieerbeveiliging een oplossing zonder problemen moet zijn. De Dinkey Dongle is dan ook op deze basis ontworpen. Het is belangrijk dat het gebruik en de werking volledig transparant zijn voor de gebruiker. Als uw klant een probleem heeft met de dongle, dan willen wij dat verhelpen. Daarom werkt de Dinkey Dongle op alle systemen. Het kleine formaat van de Dinkey Dongles speelt hierbij een belangrijke rol. Zeker als een dongle gebruikt wordt in combinatie met een notebook is de mini variant ideaal. Simpel en eenvoudig betekent ook dat de dongle snel en eenvoudig te implementeren moet zijn als u uw programma's wilt beveiligen. Er zijn hiervoor geen of enkele kleine aanpassingen nodig aan uw programmatuur. U hoeft alleen maar de relevante beveiligingsparameters in te geven. Het aanbrengen van de beveiliging zelf is een kwestie van seconden. Het is ook mogelijk om software in bulk te beveiligen. U hoeft dan niet steeds iedere dongle afzonderlijk te programmeren. Dit scheelt enorm in tijd en maakt uitleveren van beveiligde software, snel en eenvoudig.

Sterke beveiliging

De Dinkey Dongles zijn volgens een uitgekiend en uniek systeem ontworpen, wat garant staat voor uitstekende beveiliging. Vaak ziet u bij andere beveiligingssystemen dat de communicatie tussen de software en de dongle het zwakste punt vormen. Dit is zeker niet het geval bij de Dinkey Dongle. Microcosm (de producent van de Dinkey Dongle) richt zich al sinds 1989 uitsluitend op het ontwikkelen van softwarekopieerbeveiliging. De hierbij opgedane ervaring op het vlak van sterke anti-debug technieken en geavanceerde encryptiemethodieken hebben sterk bijgedragen aan het ontwikkelen van een uiterst veilig Dinkey Dongle systeem. Onder water wordt encryptie op verschillende manieren toegepast. Zo wordt ieder door u beveiligd product op een andere manier versleuteld. Encryptie kan zelfs uniek gemaakt worden per klant. Door deze methodiek wordt het voor een hacker vrijwel onmogelijk om een beveiliging te kraken én sluit dit een "generieke crack" uit.

Hoe werkt het?

Een dongle is een klein stukje hardware dat past op de USB-poort van een pc. Het is onderdeel van een geavanceerd systeem voor de beveiliging van uw programmatuur. Iedere Dinkey Dongle heeft een uniek serienummer wat gekoppeld wordt aan uw software. Wanneer het beveiligde programma wordt gestart, zal het kijken of er een dongle aanwezig is en of deze geldig is voor die programmatuur. Is dit het geval, dan zal de software gewoon starten. Is dit niet het geval, dan zal de software stoppen of kan deze als demoversie verder gaan.

Het gebruik van de Dinkey Dongle Lite

Dit is de eenvoudigste dongle die een veilige en goedkope vorm van beveiliging biedt.

Wanneer u de eerste keer uw software besteld, krijgt u een uniek serienummer toegewezen. Dat is uw "Software Developers Serial Number". Iedere dongle die u bestelt bevat eveneens datzelfde serienummer. Zo kan een ander nooit met zijn Dinkey Dongle-programmatuur dongles programmeren die met uw software werken. U kunt uw software beveiligen door deze te koppelen aan alleen dit unieke nummer. Iedere dongle die door u is geleverd is op deze manier geschikt om uw software te laten werken.

Iedere dongle bevat ook een uniek serienummer. Programmatuur kan beveiligd worden voor dit serienummer. Dit maakt een een-op-een-situatie. Iedere klant heeft dan zijn eigen dongle en die werkt alleen met zijn eigen software. Het is mogelijk ook upgrades aan dit serienummer te koppelen.

Er is nog een derde methode. Als u de DD Lite besteld dient u een code op te geven. Dat kan gewoon een productnaam zijn. Deze wordt dan door ons hard gecodeerd in de dongle. Vervolgens beveiligt u uw programmatuur voor die specifieke code. Zo maakt u onderscheid tussen verschillende programma's. Dit is met name handig indien u grote hoeveelheden software wilt beveiligen. U beveiligt dan eenmalig uw programmatuur om te kunnen werken met een bepaalde code. De software zelf beveiligt u dus maar eenmalig, waarna u in grote aantallen produceert. Bij het uitleveren van de software hoeft u dan alleen maar één van uw dongles bij te sluiten uit de reeks met de juiste code.

Het gebruik van de Dinkey Dongle Plus

Deze dongle heeft meer mogelijkheden. Naast kopieerbeveiliging en de mogelijkheid upgrades te versturen die eveneens beveiligd zijn, biedt dit ook uitgebreide controle over het gebruik van uw software. Voor ieder beveiligd programma stelt u afzonderlijk het volgende in:

 • Een beperking van het aantal keer dat het programma mag worden gestart;
 • Een verloopdatum waarna de programmatuur niet meer mag werken;
 • Een beperking van het aantal dagen opstarten vanaf het moment van eerste gebruik;
 • Aan- of uitzetten van onderdelen van uw programmatuur door gebruik van een "features word";
 • Versleuteling en het versleuteld wegschrijven en aanpassen van tot wel 8K aan data.

U bepaalt de bovengenoemde parameters voor ieder afzonderlijk programma met een maximum van 255 verschillende programma's per dongle. Het is mogelijk, door het verstrekken van een code, alle bovengenoemde parameters aan te passen. De dongle hoef dus niet teruggestuurd te worden als een gebruiker bijvoorbeeld een extra module van uw software wil gaan gebruiken.

Het gebruik van Dinkey Net

Dit model biedt dezelfde mogelijkheden als het Plus-model, maar kan in een netwerkomgeving gebruikt worden om via deze ene dongle het gebruik van uw software te beheren. Zo hoeft u niet op ieder werkstation een dongle te installeren om zo het aantal gelijktijdige gebruikers te beperken. De dongle hoeft niet echt op een server geplaatst te worden. Feitelijk is ieder systeem geschikt zolang het maar bereikbaar is voor alle andere systemen.

Uitgebreide garantie

Standaard hebben al onze dongles een garantie van vijf jaar. Indien een dongle defect raakt bij normaal gebruik, dan wordt deze zonder discussie meteen omgeruild.

Vergelijking van de functionaliteiten

Veranderen van de instellingen op afstand

Met de Dinkey Dongle Plus en NET past u de beveiligingsparameters aan, voor ieder beveiligd programma afzonderlijk en zo vaak als u wilt, door het verstrekken van een code. Deze verstrekte code kan door de klant slechts eenmalig gebruikt worden en is uniek voor die bepaalde klant. U kunt zich voorstellen dat dit een zeer krachtige optie is. Hier zijn een aantal ideeën die u hiermee kunt verwezenlijken:

Evaluatiepakket

U stuurt uw volledige softwareversie naar de klant als een evaluatiepakket. U hoeft niet langer een demo versie naast uw normale programmatuur te hebben. De werking van uw software stopt na de door u ingestelde tijd of na een aantal keer starten. Indien de klant besluit uw software aan te schaffen, dan verwijdert u de beperking eenvoudig door het verstrekken van een code. Zo laat u wederverkopers voorraad houden voor demonstraties bij klanten zonder dat u een risico loopt.

Financiële zekerheid

Een variatie op dit thema is dat u op deze manier de garantie krijgt dat u uw geld ontvangt. U stuurt uw software uit met een verloopdatum. Pas als de betaling binnen is, heft u die beperking op door het verstrekken van een code. U legt zo ook de software bij een wederverkoper op een sale-or-return basis. Verkoopt de wederverkoper niets, dan stuurt hij u alles terug en u heeft u geen risico gelopen.

Abonnementen en onderhoudscontracten

Door met verloopdata te werken, biedt u ook een abonnement aan op contractbasis. Als een klant aan het einde van de periode zijn contract verlengd, verstrekt u een code waarna de software weer voor een bepaalde periode werkt.

Aanpassen van de functionaliteit van uw software

Vaak worden modulair opgebouwde programma's gemaakt. Afhankelijk van wat de klant betaalt, mag deze een bepaalde module wel of niet gebruiken. Met de Dinkey Dongle hoeft u geen verschillende versies uit te leveren. U activeert alleen die modules waarvoor de klant betaalt. Als hij later een module bij wil bestellen, activeert u deze door het verstrekken van een code. Dat scheelt een hoop in de productie en de logistiek.

Neem contact op voor meer informatie of advies

Wilt u meer informatie of advies over de mogelijkheden van onze Dinkey Dongles? Neem dan even contact met ons bedrijf in Oosterbeek, vlak bij Arnhem, op door te bellen naar +31 (0)85 2010202. Wij helpen u graag verder!

Wat heb ik nodig om mijn software te beveiligen met de Dinkey Dongle?

U bestelt de Dinkey Dongle Software Developers Kit (SDK) en aantal dongles. Dit is een eenmalige investering. De dongles kunnen verschillende aantallen zijn voor verschillende soorten. Als er een nieuwe versie van de software beschikbaar komt, dan heeft u als geregistreerd gebruiker gratis recht op deze software. U ontvangt dan van ons bericht. Levenslang!

Kan niet iedereen zomaar dongles bestellen en die dan met mijn software laten werken?

Dat is zeker niet het geval. Uw Dinkey Dongle-software heeft een uniek serienummer. Alle door u bestelde dongles hebben ook dat serienummer. Indien iemand dongles bestelt voor uw serienummer, controleren wij steeds of dit overeenkomt met onze gegevens. Bij twijfel nemen wij contact op met de bij ons bekende contactpersoon. Hetzelfde geldt bij een aanvraag voor een nieuwe versie van de SDK.

Moet ik altijd programmeren om mijn software te beveiligen met de Dinkey Dongle?

Dat hoeft niet. Er zijn twee mogelijkheden. De Shellprotectie en de API-protectie. De eerste stelt u in staat om zonder programmeren uw software te koppelen aan de dongles. De API-methode is juist bedoeld voor degene die liever zelf bepaalt wanneer en hoe de beveiliging wordt aangeroepen en die data uit de dongle leest of er naar wegschrijft.

Waarom zou ik kiezen voor een dongle in plaats van een softwarematige kopieerbeveiliging?

Er zijn drie belangrijke verschillen tussen een software- en hardwarematige beveiliging. Dit is niet de mate van veiligheid zoals velen denken. Wel is het belangrijk dat bij een softwarematige beveiliging de beveiliging op de harde schijf staat. Als die crasht of per ongeluk overschreven of gewist wordt, moet de klant opnieuw contact met u opnemen om zijn beveiliging weer te activeren. Hier kan natuurlijk misbruik van gemaakt worden, zeker als u niet bijhoudt aan wie u opnieuw een activatiecode verstrekt. Het is voor u ook niet echt na te gaan of hetgeen de klant vertelt ook echt klopt. Bij een dongle is dat probleem niet relevant. De software mag gekopieerd, gewist en teruggezet worden. Zolang er een geldige dongle aanwezig is, zal deze situatie werken. Is de klant de dongle kwijt, dan is dat zijn eigen nalatigheid en betaalt hij voor een nieuwe dongle.

Het tweede belangrijke verschil is dat een dongle een fysieke beveiliging is. Daardoor is deze duurder dan een softwarematige beveiliging. De dongle moet ook daadwerkelijk naar een klant gestuurd worden. Dus beveiligde software uitleveren via het internet zonder fysiek iets uit te leveren is bij een dongle niet mogelijk. Dit verzenden kost tijd en geld. En bij een defect (wat hoegenaamd niet voorkomt) moet de dongle worden omgeruild, waardoor de klant mogelijk niet meteen verder kan.

Het derde aspect is dat een dongle een bijzonder ongecompliceerde vorm is. Zit de dongle er in, dan werkt het beveiligde programma. Heeft iemand geen dongle? Dan is het programma onbruikbaar.

Het is makkelijk switchen tussen verschillende systemen (thuis en werk).

Er is geen contact of online verbinding nodig voor het verstrekken van een licentie, dus start een klant uit een andere tijdzone makkelijk met zijn programma zonder dat u iets hoeft te verstrekken. Het is ook niet complex. Het plaatsen van de dongle in een USB-poort en het starten van uw beveiligde programmatuur is voldoende. Er hoeven geen codes doorgegeven te worden. Het ingeven van een code kan ook niet verkeerd gaan. De uitleg is ook zeer eenvoudig.

Bovenstaande aspecten zijn belangrijk bij het bepalen van uw keuze voor de vorm van de beveiliging. Indien u hulp wilt bij het maken van een goede keuze, kunt u vanzelfsprekend contact met ons opnemen. Wij helpen u graag verder!

Kan ik Windows-, Linux- en Macprogramma's beveiligen met 32-bits en 64-bits?

Ja, de Dinkey Dongles kunnen gebruikt worden voor alle Windows versies, uitgezonderd CE en Pocket PC en RT. Ook Linux en Mac zijn ondersteund. Voor Apple MAC OS hebben wij andere dongles beschikbaar.

Welke programmeertalen worden ondersteund?

Alhoewel het doorgaans niet nodig is om te programmeren, worden alle gangbare programmeertalen, inclusief Java, ondersteund. Van alle gangbare programmeertalen wordt voorbeeldcode bijgeleverd.

Hoe veilig is het Dinkey Dongle-systeem?

Een niet te kraken systeem bestaat niet. Maar het Dinkey Dongle-systeem is een van de veiligste kopieerbeveiligingssystemen dat verkrijgbaar is. Wij zijn niet bekend met enige vorm van emulatie- of kopieerprogramma's voor de Dinkey Dongle.

Hoe compatibel is een Dinkey Dongle?

Compatibiliteit was erg belangrijk bij het ontwikkelen van de Dinkey Dongles. De USB-standaard garandeert compatibiliteit omdat ieder USB-apparaat apart wordt benaderd. Een conflict is hierdoor vrijwel uitgesloten. En de dongles zijn driverless.

Hoe zit het met back-ups?

Uw klant mag zoveel back-ups maken als hij of zij wil. Hij kan de software niet gebruiken als er een geen correcte en geldige dongle aanwezig is.

Kan ik mijn software ineens in grote hoeveelheden beveiligen zonder iedere dongle apart te moeten programmeren?

Met alle Dinkey Dongle-modellen is dit mogelijk. U beveiligt uw software eerst en dupliceert deze daarna in de gewenste hoeveelheid. U beveiligt uw software door uw eigen DD-serienummer (dit is voorgeprogrammeerd in al uw dongles) of u bestelt een set met een bepaalde door u opgegeven code zodat u bijvoorbeeld bij het programma "Nederlands" een dongle levert uit de groep met de code Nederlands en voor het programma "Engels" de code Engels. Voor de Dinkey Dongle Plus of NET is hetzelfde mogelijk, zij het op een iets andere manier. Deze dongles bieden meer functionaliteiten, zoals bijvoorbeeld een verloopdatum, en die waardes staan natuurlijk niet ingevuld bij een standaard geleverde dongle.

Hoe gaat het als ik een upgrade van mijn programma wil uitsturen?

Het is mogelijk om uw upgrade te beveiligen zonder dat u een nieuwe dongle hoeft uit te leveren. Zolang de beveiliging, het "slot" op de programmatuur, past op de bij de klant reeds aanwezige dongle, zal deze de software upgrade kunnen gebruiken.

Maar wat als niet iedereen een upgrade mag gebruiken?

Als u upgrades levert waar gebruikers bijvoorbeeld slechts een jaar gebruik van mogen maken, dan brengt u daar een onderscheid in aan door met een andere programmanaam te gaan werken. Bestaande gebruikers die hun contract verlengen ontvangen dan een code voor het aanpassen van de dongle (u past de verloopdatum aan indien u een Dinkey Plus of NET gebruikt of u voegt uw programmanaam van de nieuwe software toe aan de lijst van beveiligde programma's) zodat de dongle ook werkt met de nieuwe versie van uw programma. Het toevoegen van de naam van de nieuwe versie heeft als voordeel dat een klant die geen upgrade wil, de oude software toch kan blijven gebruiken. De dongle verloopt namelijk niet. Deze functionaliteit treft u zelden aan bij andere dongles.

Wat als ik een programma wil toevoegen aan de lijst met beveiligde programma's?

Dinkey Dongle Plus en NET hebben de mogelijkheid een programma toe te voegen aan de lijst van programma's die in de dongle is opgenomen.

Kan ik een verloopdatum aanpassen zonder dat de dongle teruggestuurd moet worden?

Bij de Dinkey Dongle Plus en NET genereert u via het programma DINKEYREMOTE (standaard onderdeel bij de Dinkey Dongle software) een code voor het aanpassen van de verloopdatum en andere parameters. De klant voert via het programma DINKEYCHANGE de code in en de dongle wordt aangepast.

Kan ik na een jaar ook nog ondersteuning krijgen?

Alle geregistreerde gebruikers hebben bij ons levenslang recht op ondersteuning zonder extra kosten.

Kan ik een Dinkey Net voor vijf gebruikers ophogen naar een onbeperkt aantal netwerkgebruikers?

Dit is mogelijk. Er zijn twee modellen. Tot maximaal vijf gebruikers of onbeperkt. Binnen die range stelt u zelf het maximale aantal gelijktijdige gebruikers in. Als u een dongle besteld heeft voor bijvoorbeeld maximaal vijf netwerkgebruikers, kunt u bij levering aan uw klant het aantal hebben ingesteld op drie gebruikers. Door het verstrekken van een code hoogt u deze waarde op tot, in dit voorbeeld, maximaal vijf. Mocht deze klant nu naar tien gebruikers willen gaan, dan verstrekt u die dongle door een door ons aangemaakte code om te laten zetten naar een ongelimiteerd aantal gebruikers en het aantal voor u op tien gebruikers te zetten.

Kan ik dongles bestellen met een specifieke range?

Jazeker. Dit is namelijk erg handig bij massaduplicatie (zie boven). Toch is dit niet altijd nodig. Iedere dongle bevat namelijk een uniek "software developer's serial number" (uw eigen serienummer dus) naast het serienummer van de dongle zelf. Mogelijk is dat voldoende.

Wilt u meer informatie of advies? Neem even contact met ons op. Wij helpen u graag verder!

U weet niet zeker waar te beginnen?
Wij helpen u graag verder!